Attefallshus 30 kvm

Den 15 januari 2020 tog Riksdagen beslut om en ny lag som tillåter Attefallshus att vara upp till 30 kvm, tidigare var 25 kvm maxgränsen.

Syftet är att det ska byggas fler bostäder som kan bidra positivt i den rådande bostadskrisen. Den nya större varianten av Attefallshus har fått benämningen ”Bolundare”, efter bostadsminister Per Bolund som kom med förslaget om den nya lagen.

Lagen träder i kraft från och med 1 mars 2020.

Secluded tiny house on the sandy shore of a lake with fog in a coniferous forest in the cold night light and with warm light from the Windows. Stock 3D illustration

Regler Attefallshus 30 kvm (Bolundare)

Det finns särskilda regler för Attefallshus 30 kvm som är viktiga att känna till och förhålla sig till när du bygger din Bolundare;

 

  • Huset måste vara ämnat som bostad och inte komplementbyggnad. Det betyder att du får bygga Attefallshus 30 kvm som ska fungera som exempelvis permanentboende eller fritidshus.
  • För komplementbyggnader som ett garage eller förråd gäller fortfarande de gamla reglerna på max 25 kvm.
  • Det krävs generellt inget bygglov men som tidigare krävs det en anmälan till byggnadsnämnden som utfärdar ett startbesked innan du får börja bygga.
  • Du får endast bygga en Bolundare på en tomt där det redan finns ett bostadshus och byggnaden måste byggas i direkt närhet till huset.
  • Takhöjden får vara max 4 meter.

 

Många av de regler för Attefallshus 30 kvm är samma som för Attefallshus 25 kvm. Läs mer om vilka regler som gäller på Boverkets hemsida.

 

Sommarnöjens hemsida hittar du också viktig information om de nya reglerna för Bolundare.