Hitta en bra takläggare i Stockholm

I större städer kan det vara extra svårt att hitta en bra hantverkare. Visserligen finns det fler duktiga hantverkare men det finns också fler som utför dåliga arbeten och fuskbyggen. Här kommer några pålitliga takläggare i Stochkolm med omnejd som utför läggning av tak på allt från attefallshus till stora villor.

JF Tak


Med JF Takläggarna kan du räkna med ett team som strävar efter att överträffa dina förväntningar. Förutom takläggning erbjuder de också rådgivning kring takisolering och -ventilation för att säkerställa att ditt hem är så energieffektivt som möjligt.

Rose B Entreprenad


Väljer du Rose B Entreprenad utför takläggning och andra tjänster såsom fasadrenovering och sköskottning av tak. Företaget finns i Stockholm men även i närliggande städer som eskilstuna och västerås.

VillaTak Specialisten


VillaTak Specialisten är ett påltilgit företag som utför arbeten till bra pris. De jobbar med främst takomläggning, takrenovering och plåtslager och har goda recensioner från kunder. Dessutom får du 15 års garanti på ditt nya tak när du anlitar Villatakspecialisten.

Underhåll och reparation av tak

Inspektion av tak


En årlig inspektion av ditt tak kan hjälpa till att upptäcka eventuella problem tidigt, vilket kan spara både tid och pengar i det långa loppet. Inspektionen kan innefatta kontroll av takmaterial, skorstenar och ventilationssystem.

Rengöring och underhåll


Rengöring av tak kan hjälpa till att förlänga takets livslängd och förhindra problem som alger, mossa och isdamm. Processen varierar beroende på takmaterial, men kan innefatta svepning, skrapning eller användning av speciella rengöringslösningar.

Reparation och renovering


Om ditt tak har skador kan det vara nödvändigt att reparera eller byta ut det. Detta bör alltid göras av en kvalificerad yrkesperson, eftersom felaktigt utförda reparationer kan leda till ytterligare problem. Läs mer om takrenovering.

Isolering


Takisolering är viktigt för att hålla ditt hus varmt på vintern och svalt på sommaren. Det kan också hjälpa till att minska energikostnaderna och förbättra ljudisoleringen i ditt hus.

Materialval

Betong- och tegeltak

Betong- och tegelpannor är populära val på grund av deras hållbarhet och klassiska utseende. Dessa material kan dock vara tyngre än andra alternativ, vilket gör att stödstrukturen måste vara tillräckligt stark.

Plåttak

Plåttak är lätta, hållbara och kräver ofta mindre underhåll än betong- och tegeltak. De finns i en mängd olika stilar och färger, vilket gör det enkelt att hitta en variant som passar just ditt hus.

Takpapp

Takpapp är lämpligt för många byggnadstyper och är särskilt fördelaktigt för hus med platta eller lågsluttande tak. Papptak är kostnadseffektiva jämfört med andra takmaterial och är dessutom enkla och smidiga att lägga.

Singeltak

Shingel är ett lätt och prisvärt alternativ för takläggning. Det finns i många former och färger, vilket gör det enkelt att anpassa utseendet. Shingel är lätt att hantera och passar bra för den som vill lägga taket själv. Dock är shingel mindre tåligt mot snö, så under vintern i Stockholm och i Norrland är det inte vänligt med takshingel.

Frågor och svar om takbyte

Här kommer några vanliga frågor och svar om takläggning, både på attefallshus och mer generellt. Har du några frågor som inte besvaras i den här artikeln kan du kontakta oss direkt och ställa frågan.

Hur vet man om ett tak behöver bytas?

Tecken på att ett tak behöver bytas kan vara synliga skador som sprickor, lösa eller saknade takpannor, läckor, vattenskador på insidan av huset, missfärgning eller mossa på taket.

Hur länge håller ett tak?

Ett plåttak kan hålla mellan 40 och 70 år, beroende på materialkvalitet och underhåll. Tegeltak är mycket hållbara och kan hålla över 100 år om taket sköts om. Hur länge taket håller beror på vilken kvalitet du väljer men även faktorer som var du bor och hur vädret är.

Hur mycket kostar det lägga om ett tak?

Kostnaden för att lägga om ett tak varierar beroende på faktorer som takets storlek, lutning, materialval och arbetskostnader. Generellt sett kan kostnaden ligga mellan 1500 och 3000 kronor per kvadratmeter.

Vad bör man tänka på vid takläggning på ett attefallshus?

Vid takläggning på ett attefallshus är det viktigt att tänka på takets utseende i förhållande till huvudbyggnaden. Det är också vitkigt att tänka på takets vikt. Lägger du tegelpannor väger de ofta mer än vad plåt gör och du kan behöva stärka takstolarna.